۶ گام آموزش سامانه مودیان
از ثبت نام تا ارسال صورتحساب الکترونیکی
آدرس : میدان آرژانتین ، خیابان دهم بخارست ، پلاک 11 ، واحد 11 شماره تماس : 02172045
۶ گام آموزش سامانه مودیان
از ثبت نام تا ارسال صورتحساب الکترونیکی
چاپ و دانلود آموزش ۶ گام برای صدور صورتحساب الکترونیکی
تاریخچه در سایر کشورها
کره جنوبی
از جمله کشورهای با سابقه در حوزه اجرای قانون پایانههای فروشگاهی، کشور کره جنوبی است که طراحی سیستم و تهیه پیشنویس قانون مربوط به پایانههای فروشگاهی را از سال ۲۰۰۱ آغاز کرده و تصویب این قانون را در سال ۲۰۰۴ به انجام رسانده است. تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون در کره جنوبی به سال ۲۰۰۵ بر میگردد.
هدف از تصویب این قانون در آن کشور، شناسایی درآمد واقعی اشخاص، افزایش سطح تمکین و درآمد مالیاتی، ردیابی پرداختها به ویژه پرداختهای نقدی به شکلی نظاممند و همچنین کاهش اقتصاد سایه و بازارهای غیر رسمی عنوان شده است.
دستاوردهای قانون پایانههای فروشگاهی در کشور کره جنوبی
– افزایش سالانه ۵ درصدی نسبت پرداختهای کارت اعتباری و نقدی به کل پرداختهای بخش خصوصی(از ۳۷/۷ درصد در سال ۲۰۰۴ به ۹۶/۵ درصد در سال ۲۰۱۶)
– افزایش نسبت فروشگاههای ملزم به استفاده از پایانه فروشگاهی به سایر فروشگاه ها در سال ۲۰۱۶(۹۶/۵ درصد)
– افزایش ۱۱ برابری تعداد صورتحسابهای روزانه برای فروشهای نقدی(۵ میلیارد صورتحساب در سال ۲۰۱۶)
– اجرای پایانههای فروشگاهی برای بیش از۳ میلیون مودی
– فعالیت ۴۳ شرکت اپراتور واسطه در نظام پایانههای فروشگاهی
افزایش سطح تمکین مالیاتی و درآمد ملی پایدار به واسطه راهاندازی نظام پایانههای فروشگاهی.
سوئد
یکی از کشورهای موفق در این حوزه کشور سوئد است. در سالهای پیش از اجرای این قانون، سازمان مالیاتی سوئد هر ساله گزارشاتی را از فرار مالیاتی قابل توجه در صنایع با گردش مالی بالا ارائه میکرد که رسیدگی و رفع آنها از طریق روشهای سنتی مالیات ستانی بسیار دشوار بود. لذا قانون الزام به استفاده از پایانههای فروشگاهی با هدف حمایت از صاحبان مشاغل در برابر رقابت ناعادلانه و کاهش مشاغل پنهان با جدیت در کشور سوئد اجرا شد. از این روی، از تاریخ یکم ژانویه سال ۲۰۱۰، مشاغلی که کالا و خدمات خود را در ازای پرداختهای نقدی یا الکترونیکی میفروختند ملزم به استفاده از پایانههای فروشگاهی معتبر شدند. این الزام در راستای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی بود که در سال ۲۰۰۷ توسط پارلمان سوئد به تصویب رسید. به موجب این قانون یک پایانه فروشگاهی معتبر از دو قسمت اصلی تشکیل میشد که عبارت بود از پایانه فروشگاهی با اظهار و اعلام سازنده آن و واحد کنترل به عنوان جعبه سیاهی که به پایانه متصل شده و کلیه معاملات انجام شده توسط پایانه فروشگاهی را ثبت و ذخیره میکرد و دسترسی به اطلاعات موجود در این جعبه سیاه صرفا برای ماموران سازمان مالیاتی مقدور بود.
دستاوردهای قانون پایانههای فروشگاهی در کشور سوئد
در همان سال اول اجرای قانون میزان وصولی مالیات بر ارزش افزوده سوئد به میزان قابل توجهی افزایش یافت. برای مثال در سال ۲۰۱۰، در بخش رستورانها ۷ درصد و در صنعت آرایشگری۱۱ درصد رشد درآمدهای مالیات بر ارزش افزوده به ثبت رسید که این افزایش درآمد به اجرای قانون پایانههای فروشگاهی نسبت داده شد.
قانون پایانههای فروشگاهی سوئد در سال ۲۰۱۴ اصلاح شد و امروزه الزام به استفاده از پایانه فروشگاهی در کشور سوئد برای کلیه مودیانی اعمال میشود که فروش کالا و خدمت خود را در قبال دریافت نقدی و یا الکترونیکی وجه از طریق کارت بانکی یا اعتباری انجام می دهند.
مجارستان
استفاده از صندوقهای فروش در کشور مجارستان به سال ۱۹۹۳ باز میگردد. اما شروع برنامهریزی برای طراحی سیستم جدید پایانه فروشگاهی در سال ۲۰۱۲ انجام گرفت. در نهایت قانون الزام به استفاده از پایانههای فروشگاهی برخط در مجارستان در فوریه سال ۲۰۱۳به تصویب رسید و اولین مجوز ارائه پایانه فروشگاهی برخط برای بخش خصوصی در جولای سال ۲۰۱۳ صادر شد و اجرای آزمایشی این قانون نیز در سپتامبر همان سال صورت گرفت. اما الزام به استفاده از پایانههای فروشگاهی در کشور مجارستان در آگوست سال ۲۰۱۴ اعلام شد. روند افزایشی تعداد پایانههای فروشگاهی نصب شده در اجرای آزمایشی این قانون، نشاندهنده استقبال فعالان اقتصادی در همان سال اول اجرای قانون است.
دستاوردهای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی در کشور مجارستان
– افزایش ۱۵ درصدی درآمدهای مالیات برارزش افزوده در ۹ ماه اول پس از اجرای قانون(حدود ۹۰۰ میلیون یورو)
– کاهش شکاف مالیات برارزش افزوده از ۹/۲۰ درصد در سال ۲۰۱۳ به ۷/۱۳ درصد در سال ۲۰۱۵ در راستای سیاست کاهش بازار سیاه(اقتصاد سیاه).
روسیه
از دیگر کشورهایی که قانون پایانههای فروشگاهی را در نظام مالیاتی خود به اجرا گذاشته، کشور روسیه است. این کشور ابتدا استفاده از پایانههای فروشگاهی را به صورت یک طرح آزمایشی در سال ۲۰۱۴ در کشور خود اجرا کرد، سپس در سال ۲۰۱۶ قانون مربوط به پایانههای فروشگاهی را تصویب و در سال ۲۰۱۷ نسبت به اجرای این قانون اقدام کرد.
در سال اول اجرای قانون در کشور روسیه استفاده از صندوقهای فروش قدیمی کاهش یافت و به جای آن پایانههای فروشگاهی برخط مورد استفاده فعالان اقتصادی قرار گرفت.
دستاوردهای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی در کشور روسیه
– خروج بخش عمدهای از خرده فروشی از اقتصاد غیررسمی بازار روسیه
– افزایش ۳۸ درصدی درآمدهای مالیاتی در سال اول اجرای قانون
– ایجاد یک بازار جدید و رقابتی در حوزه پایانههای فروشگاهی(با ظهور بیش از ۵۲ تولیدکننده داخلی)
– خلق چشمانداز و تجزیه و تحلیل جامع از جریانات مالی و محصولات
– کاهش بار اداری مالیات ستانی و عدم الزام برخی از مودیان خاص به تسلیم اظهارنامه مالیاتی
ایتالیا
کشور ایتالیا از جمله کشورهای اروپایی است که استفاده از پایانه فروشگاهی و صدور صورتحساب الکترونیکی را برای کلیه مودیان مالیاتی کوچک، متوسط و بزرگ خود الزامی کرده است. به موجب قانون بودجه سال ۲۰۱۷، مودیان ملزم شدند کلیه اطلاعات مربوط به فروش کالا و خدمات روزانه خود را در قالب صورتحسابهای الکترونیکی صادر شده از پایانههای فروشگاهی به منظور محاسبه مالیات برارزش افزوده این معاملات برای سازمان مالیاتی ایتالیا ارسال کنند.
این انتقال اطلاعات از سیستم ثبت معاملات و پرداختهای الکترونیکی بهره میبرد که توسط پایانههای فروشگاهی برخط پشتیبانی شده و دادهها را به صورت الکترونیکی ذخیره و سپس آنها را از طریق شبکه انتقال داده برای سازمان مالیاتی ارسال میکند.
اجرای این قانون برای اشخاص مشمول براساس طبقهبندی مودیان انجام گرفت. به موجب این قانون کلیه خرده فروشان از تاریخ یکم ژانویه ۲۰۲۰ ملزم به استفاده از پایانههای فروشگاهی و ارسال اطلاعات صورتحسابهای خود به سازمان مالیاتی ایتالیا شدند، اما این الزام برای مشاغل با گردش مالی سالانه بیش از ۴۰۰ هزار یورو، در یک سال قبل یعنی از تاریخ اول ژانویه سال ۲۰۱۹ اعلام شده بود. لذا فراخوان مودیان برای اجرای قانون همچون سایر کشورها به صورت مرحلهای و با توجه به میزان درآمد مودیان انجام گرفت.
اجرای این قانون به عنوان یک تحول بنیادین در نظام مالیات ستانی ایتالیا مطرح شد که نه تنها فعالان اقتصادی ایتالیایی، بلکه مبادلات تجاری مربوط به فروشندگان بینالمللی را نیز تحت تاثیر قرار میداد و در این راستا همگان در مورد نحوه اجرای صحیح این فناوری نوین مالیات ستانی، آموزش و راهنمایی لازم را کسب کردند.
قانون بودجه ایتالیا با اجباری کردن صدور صورتحساب الکترونیکی به دنبال ایجاد مزایا و همافزاییهایی بوده که براساس نتایج آماری، با اجرای این قانون تا حد قابل قبولی به این اهداف دست یافته است.
دستاورهای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی در کشور ایتالیا
– سادهسازی و هماهنک کردن فرآیندها و دستیابی به اسناد معتبر از معاملات میان بنگاههای تجاری با یکدیگر(B2B) و دستیابی به اسناد معتبر از معاملات میان بنگاههای تجاری با مصرفکننده نهایی(B2C)
– تامین اطلاعات موثق و قابل اعتماد برای سازمان مالیاتی ایتالیا به منظور محاسبه مالیات عادلانه و واقعی
– ارتقا ساز و کارهای کنترلی وجلوگیری از فرار مالیاتی و کاهش هزینهها
-ساده سازی فرآیندهای تجاری به واسطه بهرهمندی از روند الکترونیکی شدن فرآیندها
منبع: کتاب قانون پایانههای فروشگاهی